Vad händer?

2017
Fåren har börjat komma ut på bete i hagarna runt Kåseberga. De ska inte starta på för kraftigt gräs efter vinteruppehållet på stall så de som behöver får extra hö i hagen så att magarna inte tar stryk av det späda vårgräset.

 

2016
Veckan före Påsk:
De första tackorna är utsläppta från stallet. De går på lite tunnare bete de första dagarna för att magarna ska ställa om från hö till spätt gräs. Inom kort släpps de över på hagen vid stenarna för att beta slänterna ner mot havet.

Mars 2016  Lammningen pågår för fullt i stallet och de första lammen ska snart avvänjas. Så snart det blir lite varmare så kommer de första tackorna att komma ut på betet vid Ales Stenar.

21 Okt Nu är vi på upphällningen med betäckningen inför nästa lammning. Som ni sett så har tackorna olika färger på ryggarna och det är för att vi ska se vid vilken tidpunkt de är betäckta. Snart är det dags att scanna tackorna för att se hur många lamm det blir till vintern och för att se vilka som inte är dräktiga. Gräset växer fortfarande i hagarna även om det inte ser ut så och tackorna är stora och välmående. Snart är det också daga att ta hem dem för höstklippning och sen börjar lammningen i mitten på December.

1 Aug Nu är det dags för tackorna att träffa bagge igen så att det föds nya lamm till vintern. Baggarna har en märkstämpel på sig för att vi ska se vilka tackor som är betäckta. Därför ser det lite färgglatt ut på en del tackor i hagarna. Första betäckningsomgången är röd sen kommer en blå och sist en grön.

 20 juni Tackorna har betat hagen vid korset nu i någon vecka och har idag flyttats till hagen vid militärtornet i den östra delen av byn. Här är gräset JÄTTEhögt just nu så man knappt ser tackorna. Här får de gå fram tills det är dags för tävlingarna den 4-5 juli.

 v. 23 Nu växer gräset så det knakar i hagarna. Gräsklipparpatrullen ger sig ut på turné och lämnar hagarna vid Alesstenar för att beta ner gräset på Majbålsbacken och sedan hagen öster om Byn.

 

25 Maj Tackorna som varit statister vid tävlingarna fick flytta till ny hage med massor av gräs samt därmed också slippa turister och hundar.

10988506_10153018599784633_6687566905081055336_n

21 Maj. Som ni kanske märkt av så har det varit fullt med aktiviteter med fåren dagarna runt Kristihimmelsfärds helgen. 2 kurser för den engelske tränaren Nij Vyas har vi avverkat,  med härliga deltagare från hela landet innan och efter helgen samt två tävlingsdagar uppe på He i helgen. Eftersom tackorna var nyverkade om fötterna så är det en del som blev lite ömfotade så därför går dessa damerna tillsammans med årets tacklamm i hagen till vänster om stigen upp från hamnen. Jag tittar till dem varje dag och när de inte ömmar längre så får de komma tilbaka till de andra i stora flocken. Tyvärr var det en av de äldra tackorna som la sig ner och dog under den fina blodboken i måndags. Hon låg verkligen helt fridfullt där när vi hämtade henne med lastaren. Tack till dig som ringde mig och meddelade att hon somnat in.

Till helgen är det dags igen för två dagar med tävlingar på He. Ni är hjärtligt välkomna att komma och titta.

7 Maj. Nu är en del av tackorna tillbaka på betet vid stenarna igen. Nyfriserade och med nyfixade klövar. Vi har även tittat över tackorna för att hitta de gamla damerna med tandproblem, juverproblem och allmän ohälsa. Dessa går kvar vid stallet och får lite extra omsorg samt att de inte ska behöva bli vallade på vid tävlingarna som kommer strax.

30 april. Idag har tackorna som gått och betat i hagarna vid Ales stenar vandrat hem till stallet i Peppinge. På måndag och tisdag, 4-5 maj kommer Magnus Wuolo och klipper dem så de är fina inför alla aktiviteter i sommar. På onsdag och torsdag, 6-7 maj blir det pedikyr av klövarna. Sen kommer damerna så småningom att vandra tillbaka till hagarna runt Kåseberga.

IMG_4695

När vi går med tackorna på vägen så är det viktigt att vi syns. Därför har både hundar och herdar reflexvästar på sig. Skulle du möta flocken när du kommer med bil så bara kör till sidan och låt oss passera. Kör INTE igenom djurflocken. Kommer du ifatt oss bakifrån så kommer vi att vid lämplig plats släppa förbi dig men snälla, försök inte köra om oss när vi inte har plats att gå till sidan.

Vi försöker alltid göra dessa vandringar när det är så lite trafik som möjligt ute på vägarna.

Får och vallhundsaktiviteter i Kåseberga